Kulturális folyóirat és portál

tiff

2024. szeptember 27 | Várad | Kultúra

TIFF Nagyváradon – Filmfesztivál hetedik alkalommal

Szeptember 27-29. között tartják meg a 7. TIFF fesztivált Nagyváradon. A programban a filmvetítések mellett többek között közönségtalálkozók és gyermekműsorok is szerepelnek. Öt helyszínen zajlanak majd az események, ezek a következők: Szent  László tér, színház, Transilvania Stúdió, filharmónia és neológ zsinagóga.

Minden este 20 órától ingyenes szabadtéri vetítéseket tartanak a Szent László téren. Szeptember 27-én, pénteken a Dolce far niente (Édes semmittevés) című román-olasz belga vígjátékot, szeptember 28-án, szombaton a Dogman (A kutyák ura) című francia thrillert, szeptember 29-én, vasárnap pedig az Álom luxuskivitelben című amerikai filmklasszikust tekinthetik meg a mozimániások a főtéren.

A Nagyváradi Állami Filharmóniában vetített filmek között több magyar rendező alkotása (Csáki László: Kék Pelikan; Fésős András: Magasmentés; Tóth Barnabás: Mesterjátszma) is megtalálható a repertoárban.

A neológ zsinagógában szeptember 28-án, szombaton 20 órakor romániai premierként mutatnak be 13 rövidfilmet, betekintést nyújtva a 110 éves magyar animáció történetébe.

Gyermekprogramok is föllelhetők a repertoárban: szombaton 14 órától a Transilvania Stúdióban látható a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozat A Tisza óriásai című része magyar, majd 15 órától román nyelven.

Szintén szombaton 16 órától a Horia című román–bolgár–szerb koprodukció tekinthető meg a stúdióban. Vasárnap 11 órától ugyancsak a Transilvania Stúdióban a Rókus és Rézi megmenti az erdőt című holland-belga-luxemburgi animációs filmet, majd 14.30 órától a Lefkovicsék gyászolnak című magyar filmet nézhetik meg az érdeklődők.

A TIFF teljes programja és minden, a filmfesztivállal kapcsolatos információ megtalálható az oradea.tiff.ro honlapon. Belépőjegyek a tiff.eventbook.ro oldalon szerezhetők be. A TIFF nagyváradi hetedik kiadásának főszervezője a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület (Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, APFR), Nagyvárad Polgármesteri Hivatala és a Visit Oradea (Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület).

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu