Kulturális folyóirat és portál

tandem vernisszazs 1

2024. szeptember 26 | Tóth Hajnal | Kultúra

Embertelen házaktól mesélő rétegekig

Jankó-Szép Noémi kerémiaművész, művészetpedagógus és Márton Katalin képzőművész, művészetpedagógus tíz esztendő után jelentkezett új kettős egyéni tárlattal. A Tandem című egyéni kiállításuk szeptember 3-án nyílt meg a nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota második emeletén, és október végéig tekinthető meg.

Mindkét művész váradi. Mindketten 1974-ben születtek. Nem „csupán” barátok, hanem alkotótársak. Jó néhány alkalommal vettek részt együtt csoportos nemzetközi kiállításokon, alkotótáborokban. Alkotásaik nagyszerűen rezonálnak egymással. Jól megfér egymás mellett Jankó-Szép Noémi Ikarusza és Márton Katalin merítettpapír Szárnyalása, Noémi embertelen házai és házatlan emberei, valamint Kati réteg-történetei. Nem pusztán egymásmellettiségről van itt szó, hanem párhuzamokról és párbeszédekről. A művészduó kiállítása az elmúlt esztendők sommázata, esszenciája.

A vernisszázson népes számú közönség gyűlt össze. A művészeket és tárlatlátogatókat Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök köszöntötte. Hangsúlyozta: életteli és szemet, lelket gyönyörködtető a Tandem tárlat. Alaposan megszemlélve a kompozíciókat, a művészi munkák segíthetnek valami újat fölfedezni magunkban és a világban. Lényeges, hogy észrevegyük a bennünk lévő alkotóerőt.

Jakobovits Márta kerámiaművész, a Tandem kurátora, mindkét hölgy szellemi mentora, régóta szeretetteljes figyelemmel kíséri alkotói tevékenységüket, Noémi, egykori tanítványa az ő hatására jelentkezett annak idején a Kolozsvári Képző- és Iparművészeti Egyetem kerámia szakára. Jakobovits Márta a tárlatnyitón elmondta: Jankó-Szép Noémi munkáit végignézve azt látjuk, hogy mindennek előre kigondolt helye van, semmi sem fölösleges, a saját maga által megszabott szabályokat követi megfontoltan, komolyan. Méltatta minimalizmusát, kifinomultságát. Kerámiái, üveg-fém-kerámia munkái spirituális elmélyülésre késztetnek. Elegendő, ha csupán egy-egy pillantást vetünk a Jéghegyekre vagy valamelyik Tájra, Kertre.  Márton Katalin játékosabb. Sokszor egyszerű eseményeket, cselekvéseket nemesít meg. Különleges az, ahogyan a játékosságtól eljut a drámaiságig. Roppant érdekes az, ahogyan a két művész személyisége kiegészíti egymást.

A vernisszázs végén Jankó-Szép Noémi és Márton Katalin köszönetet mondott a házigazda Böcskei püspöknek, valamint Balla Tündének és Lakatos Attilának, akik odafigyeléssel, szakértelemmel, lelkesedéssel segédkeztek a négy kiállítóteremben a képzőművészeti munkák elrendezésénél, a tárlat létrehozatalánál.

Márton Katalin és Jankó-Szép Noémi megfogalmazása szerint: „Jakobovits Márta a védjegye a mi tandemünknek, s ez nem csupán erre a kiállításra vonatkozik. Elkísér, buzdít, jutalmaz, szakmailag útbaigazít, ami számunkra hatalmas megtiszteltetés, nem lehet szavakkal megköszönni”.

(A Tandem kiállításról szóló bővebb összeállításunkat az októberi lapszámunkban olvashatják majd.)

Nyitókép: Jakobovits Márta, Márton Katalin és Jankó-Szép Noémi

Galériabeli csoportkép: Ariadna Mircescu és Georgiana Mircescu fuvolaművészek, valamint Böcskei László megyés püspök, Jakobovits Márta, Márton Katalin, Jankó-Szép Noémi, Lakatos Attila és Balla Tünde

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu