Kulturális folyóirat és portál

Changing environments3

2024. július 29 | Hírek

Neo Art Connect – művészeti és tudományos rendezvények Váradon

Augusztusban folytatódik az évente megrendezésre kerülő Neo Art Connect – NAC 2024 művészeti és tudományos kiállítássorozat, amelynek idén az Oradea Heritage is partnere.

A sorozat keretében az ország több városában kerül sor kiállításokra és egyéb eseményekre helyi partnerekkel együttműködésben, illeszkedve a NAC 2024-es tematikájához – Changing Environments, vagyis Változó környezet. Nagyváradon a Darvas—La Roche-házban a rendezvény keretében László Aletta pop-up installációját tekintheti meg a közönség, amely a Nagyváradi Egyetemmel kötött együttműködés keretében és Corina Andor dékán vezetésével jön létre. A művészet és tudomány metszéspontjában létrejövő installációkat a NAC ösztöndíjpályázatának nyertesei, illetve a fiatal tehetségek számára létrehozott kategória versenyzői közül válogatták ki. Anca Boeriu és Andreea Sandu kurátorok aktuális témákban való együtt gondolkodásra hívják a kiállítás látogatóit: feldolgozásra kerül az emberi tevékenység hatása a bolygóra, illetve a modern technológiák jelenléte az élet minden területén. A kiállító művészek a következők: Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea és Mihaela Pop.

Szintén a Darvas—La Roche-házban időutazásra hívják a látogatókat a szervezők, a Rizi, vagyis Alina Rizescu által létrehozott Bright Women Round Table elnevezésű installáció révén. A műalkotás lényege, hogy a román történelem öt fontos személyisége, öt sikeres nő „beszélget”a karrierjéről egy asztal körül, mégpedig mesterséges intelligencia igénybevételével létrehozott animációkon. A betérők helyet foglalhatnak a hatodik széken, és „beszédbe elegyedhetnek” Smaranda Brăescuval, Cecilia Cuțescu Storckkal, Sofia Ionescuval, Maria Tănaséval és Elena Ghicával. A megnyitó a Darvas-La Roche-házban augusztus 1-jén, csütörtökön 19 órától lesz.

A Bazárépület átjárójában eközben A város szíve című öko- és fényművészeti installáció várja a látogatókat. A műalkotás központi eleme egy újrahasznosított papírmaséból készült szív, amely a városhoz való viszonyulásunkat hivatott jelképezni. Az alkotók Anca Boeriu és Andreea Sandu.

A Changing Environments társadalmi-kulturális vitateret biztosít a különböző tudományterületeket és új technológiákat integráló, használó vagy azokban együttműködő alkotók és művészek számára.  Az alkotások azt a kérdést boncolgatják, hogy milyen hatással vannak ránk a kortárs társadalomban végbemenő, egyéni és társadalmi-gazdasági-kulturális szinten jelentős változások, amelyeket egyrészt a technológia fejlődése, az élet legtöbb területén jelenlévő új mesterséges intelligenciák, másrészt az éghajlati és környezeti változások, valamint a hazánkhoz közeli területeken zajló fegyveres konfliktusok idéznek elő – fogalmaznak a kurátorok.

A NAC idei kiadásában a Galateca Galéria és a NeoArt Románia Kulturális Egyesület együttműködött az UNITH2B Architects nevű szervezettel, amely társszervezőként Hildegard Brandl és Anca Brandiburg építészek segítségével koordinálta az idei kiadás építészeti szekcióját.

A Darvas—La Roche-házban és a Bazárépület (Madách) passzázsban látható tárlatok látogatási ideje: keddtől vasárnapig 10-18 óra között. Hétfőn zárva.

A kiállítások ingyenesen megtekinthetők.

A NAC 2024 hálózat 11 megyére terjedt ki, teljes programja elérhető a neoartconnect.ro platformon.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu